Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Fesztiválok Városa / Blog / Sajtóközlemény / Kolonits Klára és Dinyés Dániel a Müpában

Kolonits Klára és Dinyés Dániel a Müpában

Kolonits Klára és Dinyés Dániel a Müpában információk


„Azt mondja ki helyettünk, amit mi nem merünk kimondani”
 
Különleges koncertre készül a Concerto Budapest.  2015. december 10-én a Müpában két egymástól látszólag igen távol álló, ám mégis egy estén tökéletes egységet alkotó zeneszerző művei csendülnek fel: a közönség Mahler VI. (a-moll, “Tragikus”) szimfóniája mellett Schubert-dalokat hallhat Kolonits Klára operaénekesnő és Dinyés Dániel zongoraművész előadásában.
 
Gustav Mahler szimfóniái és Franz Schubert dalai: a romantika két ellenpontja. Az egyik oldalon monumentális tablók, tengerként áradó, hatalmas zenei ívek és viharos érzelmek – a másik oldalon precíz, aprólékosan kidolgozott képek, kristálytisztán csengő dallamok és letisztult mondanivaló. Ha ennyire különbözőek, mégis miféle kapcsolatot vélhetünk felfedezni a két zeneszerző között? Talán nem is kell végletekben gondolkodnunk. Hiszen a zene históriája egyfajta organikus történelem, ahol minden zeneszerző összekapcsolódik egymással. Keller András, a Concerto Budapest vezetője erről így vélekedik: “Schubert életművében talán a dalirodalom volt a legjelentősebb, Mahler szimfonikus költészetében pedig az ének szintén egyfajta vezérmotívum. Schubert pici dalformákban, miniatűrökben, nagyon rövid idő alatt mesél el egy történetet, fest le egy hangulatot, míg Mahlernél ez óriásiköltészetfolyamként tör felszínre.”
 
Mahler VI. “Tragikus” szimfóniája kivételes helyet tölt be a Mahler-szimfóniák sorában, szokatlanul komor hangvételű zárótétele kiemeli a többi mű közül. A mű mellékneve Mahler tanítványa, Bruno Walter szerint magától a mestertől származik: „Mahler Tragikusnak nevezte a szimfóniát: a zárótétel szimfonikus fokozásai és csúcspontjai komor erejükben hasonlatosak az óceán házmagas hullámaihoz, melyek a hajóra zúdulnak, és pusztulást hoznak rá.”
E mellé a nagyszabású, megrendítő mű mellé megfontoltan kellett kiválasztani az ellenpontként felcsendülő Schubert-dalokat. Kolonits Klára és Dinyés Dániel olyan remekműveket szólaltatnak meg, amelyek még egy oly hatalmas térben, mint a Müpa is képesek a dal műfaj meghittségét  és intimitását megteremteni.
 
Habár a két zeneszerző esetében a forma más, a cél és a hatás egy: megfogalmazni és kimondani a legalapvetőbb emberi érzelmeket. Azokat, amelyeknek mi talán nem is merünk igazán hangot adni. Ők helyettünk is megteszik. És általuk mi is felszabadulhatunk.A sajtóanyagért köszönet a Concerto Budapest csapatának!


Fizetett hirdetés

Még több Blog Fesztiválok Városában

István, a király turnézáró - Királydomb az Arénában

2015. október 5-én jelent meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a Zikkurat Színpadi ...

Szilveszter 2015 - Eyes Wide Shut Party @ Tütü Bar

Felkészültél, hogy belépj a jövő titokzatos kapuján? Akkor töltsd az év utolsó éjszakáját a TÜT...

Készülj az óráidra! - Tanárnak álltak a sztárok

Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván középiskolai taná...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 31

SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM - Árnyak és fények a Várnegyedben
Október 31-én első alkalommal megrendezésre kerül a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fénye...
Budapest

Okt 28

Budapesti hajós vacsora
Budapesti hajós vacsora 3-órás sétahajózással, 4-fogásos menüsorral és választható
Budapest

Okt 28

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Fesztiválok Városa

    

Partnereink
Facebook