Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Fesztiválok Városa / Blog / Sajtóközlemény / A Müpa világhírű művészekkel várja közönségét az új évadban is

A Müpa világhírű művészekkel várja közönségét az új évadban is

A Müpa világhírű művészekkel várja közönségét az új évadban is információk

A Müpa világhírű művészekkel várja közönségét az új évadban is
 
A Bécsi Filharmonikusok Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével, Hélène Grimaud, Anja Harteros, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov, valamint Ton Koopman: a Művészetek Palotája tizenegyedik évadában is világhírű előadókkal várja a közönséget.
 
A tízéves Müpa 2015/16 kiemelt eseményeit és kétnapos, hétvégi eseménysorozatát ünnepi sajtótájékoztatón jelentette be, amelyet rendhagyó módon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartottak.

A március 14-15-i Müpa10 hétvégén az elmúlt tíz év meghatározó müpás koncertélményeit adó hazai előadók lépnek fel. A programban egyaránt megtalálható a komoly- és könnyűzene, lesznek hangulatkoncertek, táncelőadások, irodalmi est, újcirkusz, valamint archív koncertfelvételeket is vetítenek.

A Müpa a jubileum alkalmából felavatja az intézmény első vezérigazgatójáról, Kiss Imréről elnevezett páholyt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
 
A jubileumi hétvége összes eseményét élőben, HD-minőségben közvetítik a mupa.hu-n.
 
2015/2016-ban a Bécsi Filharmonikusok két alkalommal is fellépnek Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével. A Müpa vendége lesz továbbá Anja Harteros, Hélène Grimaud, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov valamint Ton Koopman is.
 
A 2015/16-os évad művészeFassang László orgonaművész, az évad együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar.
 
A Művészetek Palotája szeptemberben ismét megrendezi stratégiai partnerével, a Budapesti Fesztiválzenekarral a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált; a fókuszban ezúttal Ausztria áll majd.
 
A következő évad egyik különlegessége, hogy a világ legjelentősebb világzenei eseményét, a World Music Expót (WOMEX) ezúttal Budapesten rendezik meg októberben. A WOMEX magyarországi megvalósításában a Hangvető szakmai partnere a Müpa, amely a koncertek fő helyszínét is biztosítja.
 
Folytatódik az együttműködés a Nemzeti Filharmonikusokkal is: Richard Strauss operái közül két egyfelvonásos, A béke napja és a Daphné kerül bemutatásra október elején, decemberben pedig ismét látható lesz a előző évek nagysikerű Diótörő előadása.

A korábbi évekhez hasonlóan 2015/16-ban is két jelentős, nagy múltra visszatekintő összművészeti fesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megvalósításában vesz részt a Müpa, melyek kiemelt programjai közül számos eseménynek az intézmény ad otthont.
 
A hagyományoknak megfelelően a Müpa az újévet ismét Haydn: A teremtés c. oratóriumával köszönti, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart ezúttal is Fischer Ádám vezényli. Ismét lesz Régizene Fesztivál a híres francia zenekar, a Le Poème Harmonique közreműködésével, és Budapesti Wagner Napok, utóbbi keretében színre kerül a Nibelung-tetralógia és a 2013-ban zajos sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok.
 
A Müpa 2015/16 évadra meghirdetett 18-féle komolyzenei bérletsorozata március 14-től kapható a Müpa jegypénztáraiban és online, a mupa.hu-n keresztül. A bérletekkel a vásárlók 15 százalék kedvezményhez jutnak az egyes előadások áraihoz képest.
 
A legismertebb sztárokon túl a Müpa természetesen továbbra is a megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nagyközönséget: a következő évadban is színvonalas jazz- világ- és könnyűzenei koncertek, újcirkusz-produkciók, irodalmi estek, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik az évadot. Ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Továbbjátsszák a Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióit (Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel). Az évadban fellép többek között a Steve Gadd Band és a Wolfgang Muthspiel Trio. A világzene nagyjai közül koncertet ad Salif Keita, valamint Yasmine Hamdan és a fado egyik sztárja, Antonio Zambujo is.

A Müpa gazdag műsorkínálatát egyenletes, 10 év alatt felépített fejlesztés hozta létre. A folyamat csúcspontjának 2014-et tekinthetjük, amely során a nemzetközi együttműködéseken és kiemelkedő előadásokon túl Európa egyik legszínesebb fesztiválkínálatának létrehozásában vehetett részt az intézmény a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szervezőjeként.
 
A bemutatott nagyívű fejlődés annak ellenére tudott megvalósulni, hogy gazdasági hátterét évről évre hullámzó kondíciók vették körül. A Müpa teljes átszervezéssel, szigorú gazdálkodással és kapcsolatrendszerének európai szintre emelésével tudta áthidalni az elmúlt években tapasztalt negatív gazdasági trendeket. Az intézmény erejét, hazai és nemzetközi jelentőségét, invencióinak rugalmasságát jól mutatja a 2014-es év teljes sikere.
 
2015-ben ugyanakkor a Művészetek Palotája biztonságos működéséhez, programjai sokszínűségének fenntartásához, új produkciók fejlesztéséhez és a minőségi kultúra széleskörű hazai terjesztéséhez az eddig maximálisan kihasznált saját erőforrásain túl szükség van meghatározóbb mértékű állami forrás stabil rendelkezésre állására. A fenntartó minisztérium kifejezte támogató szándékát, hiszen ez biztosítja a legfontosabb feltételt ahhoz, hogy az intézmény a magyarországi kulturális alapellátáshoz kapcsolódó feladatait, a megkezdett nemzetközi kapcsolatépítést, kooperációkat, fesztivál-együttműködéseket európai mértékkel kiemelkedő szinten tudja megvalósítani. A szükséges anyagi háttér előteremtéséről folyamatban vannak az egyeztetések.

 
A Müpa 2015/16-os évadánaksztárjai
 
Ahogy az már megszokottá vált az elmúlt tíz esztendőben, a Müpa világhírű zenekarok és sztárszólisták sokaságával várja a közönséget. A Bécsi Filharmonikusok, melyet 2015/16-ban is állandó vendégzenekarként üdvözölhet az intézmény, két alkalommal is fellép: az orosz karmesteriskola fenegyereke, Valerij Gergijev egyebek mellett Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét vezényli lebilincselő romantikus–impresszionista programja zárásaként. Herbert Blomstedt, az észak-európai zenekultúra doyenje pedig Beethoven VII. és VIII. szimfóniáját dirigálja a császárváros páratlan hangzású együttese élén.
 
A cseh zenekultúra elismert népszerűsítője, a Grammy-díjra jelölt Jiří Bělohlávek az együttjátékuk alapján a legkiválóbbak között számon tartott nagyzenekar, a Cseh Filharmónia élén a legjelentősebb cseh zeneszerzők ritkán hallott nagyzenekari műveibe nyújt betekintést. A merészen egyedi stílusáért világszerte méltatott francia zongorista, Hélène Grimaud több mint egy évtized után ismét fellép a Müpában: Mozart és Bach egy-egy klasszikus versenyművét játssza a Bázeli Kamarazenekar szólistájaként. Az Orosz Nemzeti Zenekar hangversenyén egyszerre két világsztárt hallhat a közönség Schumann műveinek tolmácsolójaként: a sokoldalú hegedűművész, Gidon Kremer a Hegedűversenyt, míg az együttest vezető Mihail Pletnyov a Zongoraversenyt játssza az általa alapított moszkvai együttes élén. Sol Gabetta, a lebilincselő játékú, argentin származású csellista az Orchestre de Paris és a Grammy-díjas karmester, Paavo Järvi partnereként lép fel, aki a világ jelenleg legfoglalkoztatottabb kortárs szerzője, Arvo Pärt a párizsi zenekarnak dedikált alkotását is elvezényli. A régizene-mozgalom mértékadó alakja, Ton Koopman orgonaestjén a hangszer irodalmának preromantikus korszakát állítja fókuszba. A neves tudós és előadóművész az időszak meghatározó szerzőinek nagy becsben tartott műveit szólaltatja meg a Müpa auditóriumának lenyűgöző teljesítményekre képes hangszerén.
 
Kamarazenéből sem lesz hiány: a Bécsi Filharmonikusok jeles muzsikusaiból álló, magyar zenészt is tagjai közt tudó Wiener Kammerensemble Mozart, Beethoven, Schubert művészetéből ad koncertnyi válogatást, míg Baráti Kristóf, Várdai István és Várjon Dénes közös estjén a hegedű, a cselló és a zongora nemzetközileg legkeresettebb megszólaltatói közül egyszerre hármat lát vendégül a Müpa.
 
Az évadban számos világhírű vokalistát üdvözölhet első alkalommal vendégként a Művészetek Palotája: Anja Harteros, a Frankfurttól New Yorkig ünnepelt szoprán Verdi és Wagner legnépszerűbb dalszínházi műveiből hozza el legkedvesebb szerepeit, első ízben a magyar közönség számára. A bársonyos hangú, szibériai származású baritonfenomén, Dmitrij Hvorosztovszkij a legfoglalkoztatottabb orosz nagyzenekar, az Uráli Filharmonikus Zenekar vendégeként klasszikus orosz és itáliai áriákból válogat. Diana Damrau, a német operajáték világszerte foglalkoztatott énekese, napjaink egyik legkeresettebb „Éjkirálynője” bel canto remekművekből nyújt át csokorra valót az avatott basszbariton, Nicolas Testé oldalán. A káprázatos hangú olasz basszista, Ferruccio Furlanetto régi ismerősként tér vissza a Müpába. Ezúttal hagyományos felállású koncerten, ám nem mindennapi repertoárral kedveskedik a közönségnek: zongorás dalestjén Rachmaninov és Muszorgszkij legemlékezetesebb ciklusainak darabjaiból ad élvezetes keresztmetszetet.
 
A Müpa hagyománnyá vált újévi hangversenyén az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar lép fel, autentikus tolmácsolásukban Haydn: A teremtés című oratóriuma csendül fel, a Bécsi Állami Operaház Kórusa vendégszereplésével, Fischer Ádám vezetésével. A húsvéti koncerten Händel Brockes-passiója csendül fel a Capella Savaria különlegesnek ígérkező előadásban, a műből általuk készített – és a magyarországi historikus irányzat nemzetközi hírnevét megalapozó kiadványok között számon tartott – lemezfelvétel megjelenésének harmincadik évfordulóján.
 
A Müpa jubileumi koncerttel köszönti a világ egyik legelismertebb és legnagyobb hatású kortárs komponistáját, a számtalan jelentős elismerés mellett legutóbb a BBVA Alapítvány „A tudás határai” díjával kitüntetett Kurtág Györgyöt, aki 2016-ban ünnepli 90. születésnapját.
A közelmúlt egyik kiemelkedő magyar zeneszerzőjére, Szokolay Sándorra egy a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral és Énekkarral közös szervezésű produkcióval emlékezik az intézmény.
 
A Müpa orgonájának 2006-os felavatását különleges születésnapi orgonakoncert-sorozattal ünneplik meg 2016 májusában.
 
Fassang László, az évad művésze, valamint az évad együttesei – a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar – 3-3 különleges esttel ajándékozzák meg a közönséget.
 
2015 szeptemberében a Müpa ismét megrendezi stratégiai partnerével, a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált. Az eseménysorozat célja, hogy minden évben egy-egy ország kultúráját fókuszba helyezve sokszínű fesztiválprogram segítségével mutassa be kontinensünk előadó-művészetét. 2013-ban Csehország, 2014-ben Németország állt az eseménysorozat középpontjában, ez alkalommal pedig – a szomszédos országok közül elsőként – Ausztria lesz az Európai Hidak vendége.
 
2015 októberében Budapestre érkezik az év legnagyobb világzenei rendezvénye, a World Music Expo (WOMEX), amelyet a Hangvető Kft. a Művészetek Palotájával együttműködésben rendez meg. A rangos szakmai eseményre – amelyet Kelet-Közép-Európában első alkalommal rendeznek meg – öt földrész mintegy 90 országból több mint 3000 külföldi vendéget várnak, és a 80 fellépő zenekart felvonultató seregszemle koncertjeinek fő helyszíne is a Művészetek Palotája lesz.
 
A jazz- és popvilág évtizedek óta egyik legkedveltebb dobosa, Steve Gadd új albumának turnéján ad bemutatót összetéveszthetetlen lüktetésű játékából.
 
Újabb állomásához érkezik a Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciójában Richard Strauss műveit bemutató heroikus vállalkozás: ebben az évadban A béke napja című egyfelvonásos opera és a szerző legszellemesebb művei között számon tartott Daphné kerül terítékre.
 
A jubileumi évadban útjára indított Régizene Fesztivál 2016-ban is folytatódik. Ezúttal a francia barokk alkotásait állítja középpontba a koncertfolyam, amelynek díszvendégei, a Le Poème Harmonique és a Capella Cracoviensis két remekművet, Charpentier és Lully Te Deum című alkotásait mutatják be Vincent Dumestre karmesteri irányításával. Folytatódik továbbá az együttműködés a Versailles-i Barokk Zenei Központtal: támogatásukkal Mondonville: Isbé című operáját kerül színre az Évad együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar részvételével, Vashegyi György vezényletével.
 
2016 júniusában ismét birtokba vehetik a Művészetek Palotáját a Wagner-rajongók.  A Budapesti Wagner-napok műsora A Nibelung gyűrűje tetralógia mellett A nürnbergi mesterdalnokok című művel folytatódik, a zajos sikerű 2013-as premier emlékezetes szereposztásából többek között James Rutherford, Annette Dasch és Bo Skovhus játékával.

 

A sajtóanyagért köszönet a MÜPA csapatának!


Fizetett hirdetés

Még több Blog Fesztiválok Városában

István, a király turnézáró - Királydomb az Arénában

2015. október 5-én jelent meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a Zikkurat Színpadi ...

Szilveszter 2015 - Eyes Wide Shut Party @ Tütü Bar

Felkészültél, hogy belépj a jövő titokzatos kapuján? Akkor töltsd az év utolsó éjszakáját a TÜT...

Készülj az óráidra! - Tanárnak álltak a sztárok

Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván középiskolai taná...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 30

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 30

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Fesztiválok Városa

    

Partnereink
Facebook