Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Fesztiválok Városa / Blog / Sajtóközlemény / Le a cigivel! - Fluor Tomi szerint sem menő a dohányzás

Le a cigivel! - Fluor Tomi szerint sem menő a dohányzás

Le a cigivel! - Fluor Tomi szerint sem menő a dohányzás információk

Le a cigivel!
Fluor Tomi szerint sem menő a dohányzás
 
 
Korlátoz, irányít, nehezen enged szabadulni a fogságból. Magyarországon minden 25. percben elvesz egy életet. A dohányzás, mint az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma, az egyetlen olyan szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja. Fluor Tomi a saját környezetében megpróbál mindenkit lebeszélni a dohányzásról, és ha már ez mindennapos téma nála, miért ne tehetné egy jó ügy miatt is, akár a saját népszerű eszközével, rímekkel, dalban.
 
„Nem ég egy lámpa sem, ketten maradtunk csak ébren
én és a függőségem egy lassú, fojtó ölelésben”
 
Ez a szövegrész is szerepel abban a frissen elkészült dalban, amelynek klipbemutatóján mesélt az előadó arról, miért is érezte úgy, hogy van mondanivalója ebben a témában.
 
 
„Nem tartom se menőnek, sem jónak, hogy egyre lejjebb tolódik a "korhatár" és már a 13 évesek körében is menő dohányozni. Egyáltalán nem vicces egy fejlődő szervezetet szétrongálni. Nem gondolom, hogy miattam vagy a dal miatt tömegesen letennék az emberek a cigit, de ha legalább a kisebbeket tudom befolyásolni, akik mire rádöbbennek, hogy hülyeség volt, már függők, vagy ha csak hárman átgondolják a történetet, én boldog vagyok” - mondja Fluor Tomi, aki bár önmagát több dologban biztosan nem tartja követendő példának, de hangsúlyozza, hogy soha nem dohányzott. Az egyéb függőségeiről a tőle megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszél.
 
 „Mint mindenkinek, nekem is rengeteg van, akár a reggeli kávétól kezdve az impulzusfüggésemig, hogy nem bírok a seggemen maradni. De beszélhetünk akár bulifüggésről is, vonz a város, a társasági élet, az éjszaka.”

A saját környezetében találkozott már negatív és pozitív példával egyaránt, azt mondja a legtipikusabb az, hogy pár hét vagy hónap szünet után visszaszoknak, ami amellett a tény mellett, hogy külső segítség nélkül a dohányosok 3%-a képes a leszokásra, nem annyira meglepő, de azért drukkol mindenkinek. „Mivel a telepen nőttem fel, így láttam durva ráállásokat szerekre, de a zenészvilágban se kell messze menni hozzá.  Az emberek könnyen elvesztik a valóságot és onnantól nem ők szívják a cigit, hanem a cigi őket.”
 
Az aktív dohányosok körében egyre gyakrabban találkozunk kamaszokkal, a „korhatár” ijesztően eltolódott lefelé. Bár a szakemberek hazánkban igen szigorú, a dohányzást tiltó intézkedéseket vezettek be az elmúlt években, a mai 12-13 éves korosztály egyre szélesebb rétege érintett a kérdésben, hiszen ha valaki nem dohányzik, de a baráti társaságban akár többen is, azonnal passzív áldozattá válik.

A dohányzás az egyetlen olyan fogyasztói szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja. Európa egyik legszigorúbb dohányzást tiltó intézkedését vezették be Magyarországon 2012. január 1-jén, amitől a hazai szakemberek a dohányzás visszaszorítására számítanak. Mert az adatok sokkoló képet vetítenek elénk, Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében.

 
A valóság számokban:
 
  • A magyar lakosság dohányzása miatt fellépő kiadások évente meghaladják a 440 milliárd forintot.
  • A felnőtt magyar férfiak 32,3%-a, a nők 23,5%-a dohányzik napi rendszerességgel. Ez az arány jelentősen meghaladja a nyugat-európai átlagot.
  • Hazánkban 20.500 ember hal meg a dohányzás következtében, tehát egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el évente.
  • A passzív dohányzás 2.500-3.000 halálesetet okoz évente.
  • A dohányzás a teljes halálozás egyhatodáért felelős.
  • A dohányfüst 4.000 káros komponenst és több mint 40 különböző rákkeltő anyagot tartalmaz.
  • A dohányzás miatt 25 percenként hal meg egy ember Magyarországon.
  • 11.600 ember hal meg tüdőrákban évente, ezzel az értékkel a legutolsó helyen állunk a fejlett világban. A tüdőrák kialakulásáért 85-90%-ban a dohányzás felel.
  • A dohányfogyasztás emelkedése exponenciálisan növeli a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának valószínűségét.
  • A dohányzás a férfiaknál 16, a nőknél 19 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.
 
Hazai kutatások bizonyítják, hogy a sikeres leszoktató programok következtében 30%-kal csökkenthető a dohányzók aránya. Azoknak, akik ebben a függőségben szenvednek mindössze 3%-a képes egyedül, segítség nélkül leszokni. Az Egészséges Magyarországért Központ intenzív, viselkedéses alapú tanácsadás nyújtásával tudja segíteni a dohányosokat a leszokásban.

A csoportos, személyes keretek között zajló foglalkozásokat ingyenesen, a telefonos segítségnyújtást díjazás ellenében biztosítják. A Program segíti a dohányosokat abban, hogy megismerjék a leszokás támogatás módszereit, motiválja  őket a leszokásra. Bevezetése a dohányosok számának 10, a napi elszívott cigaretták számának 14 százalékos csökkenéséhez vezet, így csökken a munkából kieső idő, a hiányzás, javul a dolgozók egészségi állapota.
 
 
Kérj segítséget! - www.leacigivel.hu


Sajtóanyag: Arteregó PR


Fizetett hirdetés

Még több Blog Fesztiválok Városában

István, a király turnézáró - Királydomb az Arénában

2015. október 5-én jelent meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a Zikkurat Színpadi ...

Szilveszter 2015 - Eyes Wide Shut Party @ Tütü Bar

Felkészültél, hogy belépj a jövő titokzatos kapuján? Akkor töltsd az év utolsó éjszakáját a TÜT...

Készülj az óráidra! - Tanárnak álltak a sztárok

Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván középiskolai taná...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Júl 03

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Júl 03

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Fesztiválok Városa

    

Partnereink
Facebook