A BAOTIFUL – némi szójátékkal – Tajvan legnépszerűbb street foodjáról kapta a nevét. A gua baot az étel formájára és töltelékére utalva a távol-keleti köznyelv úgy is emlegeti, mint a „malacot harapó tigris” – a tigris szája a puha, gőzöléssel készült könnyű kenyér, a malac pedig a benne található omlós császárhús. A baonak ma már számtalan változata létezik: húsimádók és vegetáriánusok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való falatokat.
De mi is ez a hely a Szabadság tér 17 alatt? Hogy kerül az egykori televíziós közvetítőkocsik helyére egy büféautó? Az ötlethez minden adott volt. A helyszín: az idén 110 éves Tőzsdepalota, a régi MTV székház egykori garázsai. Az eszköz: egy szebb jövőről álmodó, jó ideje kihasználatlanul ácsorgó büféautó. Néhány fiatal, akik mind rajonganak a Távol-Kelet konyhájáért és söreiért. És a kínálat: különleges ázsiai sörök és ételek – baok, dumplingok mint sörkorcsolyák és levesek.
Az gondolat egy éve született meg
Pallagi Petra és Nagyházi Péter fejében. Péter számtalanszor járt már Ázsiában, és miután hazatért sem hagyta nyugodni a gondolat: egy falat Ázsiát haza szeretett volna hozni. A véletlen sodorta össze Petrával, aki a berlini street food piacok kavalkádjában szeretett bele az ázsiai gasztronómiába, és már hazatérte előtt elhatározta, hogy nyitni fog egy helyet, amely kicsiben vissza tudja adni a berlini street food piac hangulatát és ízvilágát. És mivel mindketten nagy
kutyabarátok, egyértelmű volt a kezdetektől, hogy a BAOTIFUL egy olyan barátságos zug lesz, ahonnan senkinek sem kell otthon hagynia a kedvencét.
Hozzájuk csatlakozott
Czirják Szabolcs séf, aki sokéves tapasztalatával és kifinomult ízlésével egy egészen egyedülálló kínálatot álmodott meg. A menü legalapvetőbb része a bao: a gua bao császárhúsból, klasszikus ázsiai fűszerekkel, sötét szójaszósszal, fahéjjal, mogyoróval, zöldségekkel, a vegetariánus bao grillezett tofuval és háromféle gombából készült raguval, valamint a csirkés és kacsás változat. Ezen felül megtalálhatók az étlapon legkülönfélébb dumplingok, levesek (természetesen itt is ügyelve a vegetáriánusokra) és a séf egyedi desszertje – egy kókuszos -madártejes bao, közepén gránátalmával.
Az étlap mellett az itallap is komoly meglepetéseket tartogat: A BAOTIFULBAN egy finom gőzölgő szendvics kísérőjeként Ázsia nyolc legkülönlegesebb söre közül választhatunk, úgy mint az Asahi – Japán legnépszerűbb prémium söre; vagy a Tiger, amely Szingapúr kedvence – főzése nem kevesebb, mint 500 órát vesz igénybe.
Könnyű, friss, és izgalmas ebéd; munka utáni sörözgetés a barátokkal; kutyasétáltatás közben bekapott pár falat – bármiért is térsz be a BAOTIFULBA, garantáltan vissza fogsz térni!