Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Fesztiválok Városa / Blog / Sajtóközlemény / Szabad szemmel - Hemző Károly kiállítás

Szabad szemmel - Hemző Károly kiállítás

Szabad szemmel - Hemző Károly kiállítás információk


Szabad szemmel – Fotó Hemző

 
Hemző Károly – akinek minden sikerült. Aki végigfotózta a 20. század második felét. A Magyar Nemzeti Múzeumban 2015. december 3‐án nyílik életmű kiállítása. Karrierjét sportfotókkal kezdte. A Képes Sportban jelentek meg képei akkor, amikor a magyar sport és az Aranycsapat története íródott, az 50‐es, 60‐as években.
 

A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt Hemző Károly (1928–2012) – életmű-tárlata 2015. december 4-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is. A 700 m2-en felvonultatott több mint 200 fotó vintage-kópiák és eredeti negatívról készített nagyítások, jelentős részben fekete-fehérben.

A kiállítás első része a sportfotósként a Honvéd Sportklubnál pályakezdő fotós munkáit idézi meg. Fotográfiai berkekben közkeletű a vélekedés: aki sportot magas színvonalon képes fényképezni, az bármi mást is meg tud örökíteni. Fotóriporteri, művészi és későbbi alkalmazott fényképészi tevékenysége élő bizonyítéka ennek. Az Aranycsapat tagjairól, – és a magyar sport egyik aranykorának sok neves szereplőjéről készített bravúros felvételeket. Ezt bizonyítva a folytatásban annak a bő két évtizednek a lenyomata látható, amikor is nemcsak sokoldalú alkotóként, hanem képszerkesztőként és a magyar fotográfiai élet aktív alakítójaként is irányt szabott a szakmának. Hemző Budapestet több mint hatvan éven át fényképezte sajátos szemlélettel. Jó értelemben vett mániája közé tartozott megörökíteni minden évszakban, napszakban, számos nézőpontból és stílusban a Duna-hidakat, főként a Lánchidat, a budai Várat. A főváros környéki festői vidékek közül talán a Dunakanyar és Szentendre volt Hemző kedvence, de ugyanígy figyelme középpontjában állt a balatoni táj, a maga szépségével és mozgalmasságával, valamint a „lovas helyek”, elsősorban a Hortobágy, Apajpuszta és Bugac.
 

Bár hivatalosan nem tanított, mégis fotós generációkat nevelt föl. Erről ad tanúbizonyságot a kiállítás harmadik része, ahol tanítványok, kortársak, ill. a Hemző Károly Alapítvány által díjazott fiatal fotóriporterek vallanak a művészről (pl. Korniss Péter, Bánkuti András, Féner Tamás, Hajdú D. András, Keleti Éva, Móricz-Sabján Simon).

Az életműben, így a kiállításban is fő helyet foglalnak el a lovas-képek: „az életemben és a sorsomban két főszereplő van: a ló és a nő” – vall erről ő maga egy interjúban. A magyar fényképezők közül talán Hemző publikálta a legszebb fotókat a lovak életéről. Lovairól több kiállítást és könyvet is készített.

A záró részben munkásságának izgalmas része a gasztrofotózás jelenik meg. Ezeket a fotókat a társ és szerzőtárs, Lajos Mari szakácskönyveiben adta közre: miközben nemzedékek tanultak főzni e könyvekből, Hemző fotóit csodálhatták.

Az idős mester élete végéig dolgozott otthoni műterme biztonságában. Nemcsak remek ételfotókat készített, hanem művészi csendéleteket, finom zsánerképeket s rezignált intim önportrékat is, amelyeket most láthat először a közönség, amiként az összes kiállított fotónak csaknem a fele is most kerül először a nagy nyilvánosság elé.
 
                
A tárlat több száz fényképével, a kortársak videó-vallomásaival, dokumentumok tucatjaival és korszakfestő installáció segítségével nemcsak Hemző Károly fotográfiai életművét mutatja be, hanem az elmúlt hatvan év élményszerű megidézésére is vállalkozik gazdag multimédiás, interaktív vetítésekkel (korabeli filmhíradók, személyes interjúk, beszélgetés élet- és alkotó társával, Lajos Marival).
 
A kiállítás kurátora: Szarka Klára fotótörténész, társkurátorok: Kiscsatári Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa és dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.

Rendező intézmények: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Hemző Károly Alapítvány, fő támogatók: a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Sportközpontok.

A kiállítás 2015. december 4. és 2016. március 15. között lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 
A sajtóanyagért köszönet a Magyar Nemzeti Múzeum csapatának!


Fizetett hirdetés

Még több Blog Fesztiválok Városában

István, a király turnézáró - Királydomb az Arénában

2015. október 5-én jelent meg a Hammer Records / Hammer Music gondozásában a Zikkurat Színpadi ...

Szilveszter 2015 - Eyes Wide Shut Party @ Tütü Bar

Felkészültél, hogy belépj a jövő titokzatos kapuján? Akkor töltsd az év utolsó éjszakáját a TÜT...

Készülj az óráidra! - Tanárnak álltak a sztárok

Cserpes Laura, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Boggie, Novodomszky Éva és Bagi Iván középiskolai taná...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 30

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 30

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 30

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Fesztiválok Városa

    

Partnereink
Facebook